Nie warto oszczędzać na jedzeniu

Zakupy są właściwie stałym elementem codziennego życia. Artykuły spożywcze pochłaniają część comiesięcznych zarobków i niestety nie można ich uniknąć, podobnie jak innych stałych opłat i rachunków. Wiele osób wychodzi z założenia, że można jednak wydawać mniej, jeśli popularne produkty spożywcze zastąpi się tańszymi, które znaleźć można głównie w marketach. Faktycznie można nimi zaspokoić głód, jednak czy produkty te są zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie. Produkty najtańsze zazwyczaj nafaszerowane są wszelakimi konserwantami, wzmacniaczami smaku, zapachu, dzięki czemu mają wyższe walory smakowe i dłuższy termin spożycia. Jednak niestety przez takie konserwowanie bardzo tracą na wartości. Nierzadko pozbawione są cennych witamin i minerałów. Nierzadko też te tańsze artykuły spożywcze wyrabia się z produktów gorszej jakości. Tanie pasztety, kiełbasy czy nawet szynki to niestety w dużej mierze mięso oddzielone mechanicznie. Owocowe soki reklamowane jako zdrowe to zazwyczaj połączenie cukru z mocno skoncentrowanym sokiem. Przykładów można mnożyć. Wydaje się, że najlepszym sposobem na zdrowe i w miarę tanie zakupy jest po prostu kupowanie artykułów możliwie najmniej przetworzonych i samodzielne przyrządzanie posiłków. Warto też zacząć kupować mniej, ale lepszych jakościowo produktów i koniecznie trzeba zacząć zwracać uwagę na etykietę ze składem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.